הכנת הטיול המושלם
טיול מושלם, כמעט כמו כל דבר, תלוי בהכנה מוקדמת. ככול שנשקיע בהכנה ונרד לפרטים נבטיח את הצלחתו של הטיול
בפרק זה נעבור יחד על כל השלבים של הטיול, נפרט כל שלב, ומי שיעבור דרך רשימה זו יגביר את סיכויי הצלחת הטיול .
יתרונות הטיסה בארץ
עושה רושם שארץ ישראל היא המקום המושלם בעולם לממ"ג ממספר סיבות:
- מזג אוויר מעולה רוב השנה. ממוצע של 30 ימי גשם, בתוספת יום כיפור אחד עוד כ- 15 ימי רוח, הופכים את ארץ ישראל למדינה שבה ניתן לטוס כמעט כול השנה .
- בטווח של שעה נגלה שינויי נוף דרמטיים(ים , הרים , בקע, גבעות) .ארץ ישראל הינה מדינה קטנה ובטווח של שעה טיסה ניתן לעבור מספר יחידות גאוגרפיות לדוגמה : המראה מבקעת החולה לרמת הגולן ומעל תילי הגעש לחרמון, במסלול זה עברנו מבקעה לרמה בזלתית וסיימנו בהר עשוי גיר, הבדלים אלו נראים בעין הן בצורת הנוף והן בצבעו.
- מפגשים מהסוג השלישי – מפגש נדיר בעלי חיים , צומח, אדם, נדידה – ארץ ישראל הינה מדינת מעבר בין אפריקה לאסיה ולאירופה ולכן דרים בה בכפיפות בעלי חיים וצמחים שהארץ מהווה עבורם קצה גבול תפוצה, לדוגמה: נימפיאה לבנה – צמח ממוצא צפון אירופי שישראל עבורו גבול תפוצה דרומי ולעומתו הנימפיאה הכחולה היא מין טרופי, שישראל היא גבול תפוצתו הצפוני. דוגמה נוספת הוא שפן סלעים שמוצאו מאפריקה , גבול תפוצה צפוני , ובצדו ארנבון שמוצאו בספרד .
- טיסה באתרים היסטוריים (בכול מקום נמצא ערים מקראיות , רומיות , נבטיות, תילים – תופעה ייחודית ). מאוד מאתגר לחשוב על טיסה של שעה ללא שום אתר היסטורי. גם טיסה מעל הנגב, מקום שנתפס כאילו אין בו שריד להתיישבויות קדומות, נגלה שרידים חקלאים להטיית מים מהמאות 3 עד 7 לספירה או אבנים מסודרות מתקופות קדומות יותר. אפשר להגיד באופן כמעט גורף כי אם טסתם מעבר לשעה ולא ראיתם שום אתר היסטורי לא בטוח שאתם בכלל טסים בארץ ישראל…
- טיסה מעל מקומות קדושים (לכל הדתות , אסלאם, נצרות, יהדות, בהאים, דרוזים , אחמדים). ארץ ישראל מהווה מרכז לשלושת הדתות הגדולות במערב וכן מקור לשתיים מהן, היהדות והנצרות. בנוסף, ישראל מהווה מרכז דתי לשתי דתות נוספות, הבהאים והאחמדים. לכול דת המנהגים הקשורים לאתרים בארץ לדוגמה: הילולת רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון שאותה חוגגים היהודים בל"ג בעומר .
- טיסה בתוך מבני טבע ייחודיים (מכתש, שבר, נחל, גובה). טיסה בתוך מבנה גיאולוגי הינה חוויה עוצמתית ביחוד בתוך מכתש שהוא תופעה גיאולוגית מאוד נדירה ובארץ יש 3 מכתשים במרחק של מספר שעות נסיעה.
לאן ומתי טסים: כללי אצבע
באופן כללי אם אין אירוע מיוחד הייתי ממליץ על הכלל הבא:
מנובמבר ועד מאי – דרום. (יש יוצאים מהכלל: בקעת בית נטופה מומלץ אחרי הגשם. הדרום פורח בעוצמה הנחלים מלאים במים)
ממאי ועד נובמבר – צפון. בדרום יש טרמיקות חזקות, חם מאוד.
יחד עם זאת כדאי לאתר את המועדים המיוחדים שיש לנו על לוח השנה ולהתכוונן אליהם. טיסה במהלך אירוע מיוחד חושפת בפנינו לא רק נוף, אלא רובד שהוא ייחודי למועד הטיסה. בחלק גדול מהאירועים כדאי לסיים את הטיסה ולהצטרף רגלית לאירוע עצמו והנה מספר דוגמאות:
- בעקבות חגים דתיים: החגים שנזכיר מאופיינים בקהל גדול שמגיע בתהלוכות, תזמורות ותפילות. חג האפיפניה הנחוג ב 18/1 קאסר אל יהוד (מעברי הירדן ליד יריחו), נבי שועיב 25-28/4 חג דרוזי ליד קרני חיטים (צומת מגידו) ומירון 13/5.
- בעקבות פריחה – פריחת הכלניות ואחריה הפרגים שזכתה לכינוי "דרום אדום" סוף ינואר פברואר , פריחת האירוסים בגלבוע אמצע מרס בעקבות . בקישור זה תוכלו למצוא בכול חודש מה פורח לא כל פריחה מעניינת אבל חלק בהחלט מושך מבקרים רבים או פריחות מלוות בריח נעים או במראה מרשים
- בעקבות נדידת ציפורים או ייחום – באגם החולה , ובמאגר השרון. ניתן לראות חלק מתופעת נדידת הציפורים בעוצמה רבה את השקנאים נראה בסתיו (בין אוגוסט לנובמבר), ובאביב (בין מרס למאי). אחריהם יגיעו העגורים שאותם נראה בחודשים אוקטובר נובמבר.
בסתיו נוכל לחזות בקרבות צבאים שזו עונת הייחום שלם . - בעקבות אירועים הסטורים – טיסה בעקבות אירועים הסטורים מזמנת לנו לעיתים טקס או שיחזור של אירוע היסטורי חשוב ומחזירה אותנו בזמן לאחור. לדוגמא: כיבוש עכו הצלבנית 28/8, שיחזור כיבוש באר שבע 31/10/2017, קיסריה בעקבות נפילת של חנה סנש 7/11. בקישור זה תוכלו למצוא אלו אירועים חשובים קראו בכול חודש.
מומלץ לתכנן 12 מסלולים לשנה מראש כולל מועדים .
תכנון המסלול לפרטים
זה השלב שבו אנו מתחילים לרדת לפרטים, להכין את המסלול במדויק, לקבוע מועד ולהוציא מרשה.
- הכנת המסלול – בעבר ציינתי כי מומלץ בשלב זה לנצל את שפע המידע שמזמנת לנו "מפת עמוד ענן", בקישור זה יש הסבר מלא כיצד לייצר את המסלול, להמיר קבצים ועוד. כלל אצבע לזיהוי מסלול לא מתוכנן הוא: כשרואים קווים ארוכים וישרים, בדקו שוב ותראו שלצד הקו מסתתרים להם אתרים חשובים או מענייניים ועקמו מעט את הקו כך שהמסלול ייקח אתכם לאתרים אלו
- בהכנת המסלול ניתן להיעזר במפה הזו המרכזת את כל הבועות, אזורים אסורים, מנחתים וכן מסלולים מוצעים
- קביעת מועד בהתאם למזג אוויר: ישנם מספר מודלים לחיזוי מזג האוויר (למי שמעוניין מוזמן לקרא על זה כאן). באתר "מבט על" יש סקירה של 58 אתרים שונים בארץ ובכול אתר מספר אתרים שכול אחד מהם מייצג מודל חיזוי אחר. לעמוד המרכז את כל המידע לחצו כאן. כמו כן יש עמוד לשבשבות בזמן אמת אשר יכולות לתת מידע רק על האזורים בהן הן מוצבות בזמן אמת. לעמוד השבשבות לחץ כאן
במקרים בהם אתר הטיול אינו קרוב ל- 58 האתרים או לאתר השבשבות אתם יכולים בקלות לראות את התחזית כאן
בנוסף יש אפליקציה לנייד שמצאה חן בעיניי ושמה WINDY - במקרה שיעד הטיול אינו באחת מהבועות, מומלץ 10 ימים לפני מועד הטיול לשלוח את המרשה החריג . נכון להיום יש שני פורמטים נפוצים, האחד מייל פשוט דוגמה תוכלו לראות כאן או טבלה מסודרת כפי שאתם יכולים לראות כאן . בכול מקרה הפרמטרים הנדרשים למסירה הם: מספר הכלים הטסים, סימן הזיהוי של הכלי המוביל (צבע המצנח ), מועד הטיול, תאריך ושעה , שעת המראה ושעת נחיתה, פרטי המוביל: שם טלפון ומייל ,גובה הטיסה. לתיאור המסלול יש לצרף מפה של המסלול, את הכול יש לשלוח לנועם הרטוך לכתובת המייל הבאה :[email protected]
ברוב המקרים תקבלו תשובה לבקשה יום לפני הטיול, בחלק מהמקרים תקבלו סירוב או תענו בחיוב או לעיתים גם תקבלו הוראה מה לעשות, לדוגמה :"שימו לב כי יש לדווח טלפונים למגדל קדם לפני המראה ובסיום המטס." יש לבצע את ההוראות במדויק כפי שהתבקשתם.
מספר ימים לפני הטיול (בין שלושה ימים ליומיים)
יום הטיול מתקרב ויש לבצע מספר דברים בימים שלפני הטיול .
- בדיקה של מכשירי קשר – לבצע בדיקה בסיסית שמכשירי הקשר עובדים, הקסדה עובדת והסוללות טעונות.
- מכשיר ניווט תקין – נכון להיום אני נתקל בשני סוגים של מערכות ניווט: האחת, טבלטים עם תוכנות שונות ומכשירי GPS . זה הזמן לבדוק שהכול עובד, הסוללות טעונות והמפות עולות כולל המסלול עליהן
- לבדוק אם יש צורך בטיפול בכלי – בטיולים ארוכים כגון חוצה ישראל או במסלולים בעייתיים מומלץ לבצע בדיקה יותר מעמיקה של הכלי לרבות החלפת פילטרים וכו'
- בדיקת דלק בכלי ובג'ריקנים
- בדיקת 'קיט טיולים' הכולל מדבקות לתיקון מצנח, פנימית לפנצרים, מנפח, מצבר להתנעה, כלים בסיסיים, שק רוח על מוט
- בדיקה חוזרת של מזג אוויר – לעיתים נדירות מזג האוויר משתנה יחד עם זאת מומלץ לבצע עוד בדיקה
- בדיקה תוקף רישוי וביטוח עגלה בתוקף.
יום לפני הטיול
יום לפני הטיול נכין את התיק ונבצע בדיקות אחרונות הכוללות:
- בדיקה סופית של מזג אוויר
- טעינת סוללות מצלמה ובדיקת כרטיס זיכרון
- טעינת מכשירי ניווט
הכנת התיק, כולל שתיה, מפות ניווט מנייר, ערכת חירום שאצלי היא כוללת : כבל מסור לחיתוך עץ ומשרוקית.
הגעה לשטח וחימום הכלי
כדאי לצאת לדרך כשעדיין חושך, להגיע לאתר הטיול ולנסות להמריא ממש בזריחה. ברוב המקומות המחזה עצר נשימה .כמו כן אלו השעות בהן האוויר עדיין לא פעיל ולכן זה גם נוח לטיסה .
ברוב המקרים ברור לי בדיוק מהיכן אני ממריא בחלק אחר אני מגיע ומחפש אתר נוח להמראה זה דורש מעט סבלנות. לאחר איתור שטח ההמראה נתחיל בהכנות להמראה הכוללות:
- פתיחת עגלה והוצאת הכלי – לפני הוצאת הכלי נבדוק את ריצפת העגלה לראות אם אין סימני שמן או מים שיכולים להעיד על דליפה ועל בעיה .
- בדיקת הכלי – הרמה של הכלי ובדיקה של קורות האורך, מעבר סביב הכלי, בדיקת לחץ אוויר בגלגלים ומעבר בעין על הכלי כולו, ניעור הכלי ובדיקה ששום דבר לא ניתק ממנו
- מתדלק את הכלי ובאותו זמן מרוקן את עצמי.
- בדיקת שמן ומים – פתח את מכסה השמן הוצא את המדיד ונקה אותו , סובב את המדחף עד שמיעת גירגור ממיכל השמן ורק אז הכנס את המדיד ובדוק את גובה השמן, פתח את מכסה המים, הכנס אצבע ובדוק את גובה המים.
- חימום הכלי – במנועי רוטקס ארבע פעימות ,חימום ראשוני במשך 2 דקות ב – 2,000 סל"ד. המשך חימום ב – 2,500 סל"ד עד לעליית טמפרטורת השמן ל 50 מעלות צלסיוס. או 122 פרנהייט לכלים שהגיעו מארה"ב במנועים אחרים שני פעימות וכולי יש לפעול לפי הוראות היצרן.
בדיקות המגנטו ב – 4,000 סל"ד תבוצענה רק לאחר חימום המנוע. בזמן חימום הכלי נבדוק שמערכות הניווט עולות בנייד ובטבלט. ונתאים את החגורות. - בדיקת עוצמת הרוח לצורך כך אפשר להשתמש במכשיר הזה
- בדיקת כיוון הרוח – תלה את שק הרוח על הכלי או זרוק חופן חול באוויר.
- פריסת ובדיקת המצנח.
- קשירת מערכת הניווט לרגל .ווידוא איבטוח של כל המכשירים הנתיקים.
תדרוך לפני המראה
התדרוך מתבצע לאחר שכל הכלים מחוממים והמצנחים פרוסים על פי הנקודות הבאות:
- הסבר על מסלול הטיסה – מפרטים בדיוק את המסלול, מהיכן להיכן טסים ואיך מזהים כל אתר, לדוגמה: אם טסים דרומה לאורך כביש 90 חייבים לראות את הכביש משמאל לאחר הצומת עם האנדטה. אם אתם רואים אותו מימין זה סימן שאתם טסים בשטח ירדן (לא, זו לא סתם דוגמה… )
- הסבר על מכשולים שכדאי לשים לב אליהם – לרכז רשימה של מכשולים ולהתריע, לדוגמה: אחרי הצומת יש קו מתחתיו אתם חייבים להיות בגובה מינימלי של 200 רגל ואחרי זה יש מאגר מים לא לחצות אותו (גם זו לא סתם דוגמה)
- אזורים סגורים – CTR , אתרים סגורים בטחונית , מקומות סגורים טבע (החולה, גמלא)
- מזג אוויר צפוי – לתאר את כיוון ועוצמת הרוח לאורך המסלול ומה צפוי בנחיתה
- נוהל קשר – אם ניתן, רצוי לא לדבר בקשר כלל, ואם חייבים לדבר רק עדכוני בטיחות או דברים מהותיים הנוגעים למסלול .
- נוהל צילום – רק הקפות ימניות – כשמגיעים לאתר בו צפויים צילומים, כולם מסכמים מראש את כיוון ההקפה.
- תיאור שהמוביל כולל צבע המצנח וצבע הכלי – אם בכלל צריך מוביל (לא בטוח שצריך ) לתאר את צבע הכלי וצבע המצנח.
- סיכום למקרה של נחיתת חירום. (למי מצלצלים מה עושים). לדוגמה, במקרה של נחיתת חירום רק הכלי של חיים ניגש לעזור, הכלי של יוסי מברר אם יש צורך בעזרה חיצונית ורק הוא מזעיק עזרה.
- סיכום למקרה של נחיתה עם נפגעים – לסכם מי מזעיק עזרה .
- קביעת סדר ההמראה ( מעגלי המתנה, אופציה נוספת) – הנוהג הנפוץ הוא שמי שמוכן ממריא, ומעט רחוק ממסלול ההמראה יוצרים מעגל המתנה. יש אופציה נוספת, והיא:
לאחר שכולם פרוסים, כל אחד מקבל מספר לפי מיקומו מימין לשמאל ואז הכי ימני, מספר אחד ממריא, כשהוא מגיע לאמצע המסלול מספר 5 כבר מתחיל את ההרצה אחריו מספר 2 ואחריו לפי אותו נוהל מספר 6 וכן הלאה. במקרה כזה אין מעגל המתנה, תמיד נשמר מרחק בין הכלים וכולם באוויר בפרק זמן קצר. אלו שביטלו הנפה כתוצאה מבעיה (או מרכישה של מצנח בעייתי) עוברים לסוף התור והקבוצה תמתין להם באתר הראשון שנצלם. - לדווח למי שצריכים לדווח – מעט לפני ההמראה לצלצל ל CTR הקרוב וליחידת בקרה האזורית אם זה נדרש כמובן..
באוויר ולקראת נחיתה
- קשר עין עם היתר
- בזמן צילום לבקש מהנוסע להביט סביב ולשמור שהטייס אינו מתקרב לכלי אחר או לקו מתח.
- למעט לדבר בקשר.
- לקראת נחיתה הקפדה על הקפות.
הנחיתה: החיסרון הגדול של הכלי והרגע הקשה של הטיול J
הגורמים לטיול מוצלח
- הכנה טובה – המון ידע מה הולכים לראות, ממה להיזהר, כדברי אברהם לינקולן "לו היו לי שמונה שעות לגדוע עץ, הייתי משקיע שש מהן בהשחזת הגרזן."
- מזג אוויר – טיסה במזג אוויר מתאים גורמת להצלחת הטיול.
- מצב הכלי – ללא חשש, טיסה בטוחה ומהנה.
- חברים, קפה אחרי חומוס (עצירות במהלך הטיול…)
- תיעוד לאחר הטיול
- טיול ללא תאונות
10 הטובים
סובב ירושלים – טיול זה נבחר למקום הראשון בגלל יופייה המיוחד של ירושלים וגם בגלל ריבויי אתרים, ריבוי נופים וריבוי תקופות .
חוצה ישראל – טיול המשלב אתגרי טיסה, טיסה ארוכה לאורך 9 שעות , 5 נחיתות והמראות , כמו כן משלב אזורים גיאוגרפים שונים, אזורי חי וצומח שונים פעם אחת חייבים לטוס את זה.
מדבר יהודה וים המלח – טיסה מעל ים המלח מזמנת לנו נופים ירחיים, צבעים עוצרי נשימה, דממה של ווה וכמובן מצדה.
מנזרי הירדן וקומראן – חבל ארץ זה על גדות הירדן עם המנזרים והנזירים החיים בניתוק מוחלט מכול הסביבה נותנים לנו תחושה ברורה מה זה להיות נזיר ומקלים עלינו את ההבנה כיצד חיו אותם מתבודדים בתקופת בית ישי בקומראן.
הורקניה מרסבא הרודיון – מסלול נהדר המשלב עבר והווה, איסלם נצרות יהדות ונזירות תוך טיסה בנופים עוצרי נשימה ובקניונים של מדבר יהודה.
עמק יזרעאל – עמק זרוע פסוקי תנ"ך, כאן התרחשו מספר ניסים הן ביהדות כגון החייאת בן האלמנה בשונם והן לנוצרים שוב החייאת בן האלמנה. כאן התרחשו קרבות מכריעים כמו הקרב של שאול בפלישתים, הקרב של ברק כנגד סיסרא, זו טיסה שניתן לכנות אותה "לטוס עם התנ"ך".
סובב כנרת – טיסה המשלבת אתגר של טיסה ארוכה עם משטר רוחות מתחלף, מומלץ בסופה לבקר בבית הקברות המיוחד בכנרת שם קבורים אנשים אותם כיניתי בהמון חיבה אנשים מוזרים.
עכו מונפורט חיפה – טיול בבקעת זבולון המשלב מצודות צלבניות, עיר צלבנית מלאה ומצודה מוסלמית, מחזיר אותנו לתקופות בהן בארץ דיברו צרפתית וגרמנית .
ערי הנגב = בתקופה הביזנטית הנגב היה בשיא פריחתו. מרכז לייצור יין לעולם. בהר הנגב גרו אז פי שלושה תושבים מאלו שגרים כיום, הד לעבר מפואר זה משתקף בערים המכונות הערים הנבטיות שיבטה ניצנה עבדת .
פנינים מתחת לאף – ולפעמים אפשר להמריא ממנחת הבית מבלי לגרור את הכלי ולגלות סמוך לכל מנחת מס' פנינים: ליד לטרון נהנים מיופיו של המנזר, בצפון פנינים בכל פינה ובמרכז סיפורם של המאמינים והפועלים למען הארץ – סיפורו של גוש תל מונד.
תודות
לליאנה מרקשייד על העריכה
ליריב בן טובים ושגב ברעם על התוספות המקצועיות
טיסות מהנות
אבי הרטמן
נהדר !!
מימד נוסף לטיסות בממג !
בד"כ מתמקדים בנושאים הקשורים למיומנויות והטכניקות של הטיסה
חשוב אך לא מספיק !
הטיולים והכרת האתרים מעליהם טסים, החברותה והתכנון הם כיף בלתי רגיל.
אבי כל הכבוד על הידע המעמיק ועל היכול להעביר אותו לטייסים !
אבי כל הכבוד.אם לא היית צריך היה להמציא אותך.המשך להלעיט אותנו
בעצות ותובנות.יפתח